2023 LFA Coaches Academy Training Schedule



Tuesday 7/25/23

Time:	Course:	Instructor:	Length:
10:00- 10:10 am	Opening Prayer/ Announcements	JP Hurlbert	10 mins
10:10- 10:55 am	Using Forensicstournaments.net	Danny Cantrell	45 mins.
•	sociation will be utilizing a new web-based ssion will go over the program's various be Break	•	nd in-person
11:05- 12:05 pm	Debate 101	Mary Winther	60 mins
coaches this is a good terminology. We will b	ate theory and concepts this is the perfect refresher. We will look at the fundamental be specifically looking at the Stock Issues, w	ls of debate theory and d	ebate
both in debate and the 12:05- 12:35 pm	e real world. Lunch Break		30 mins
12:35- 1:35 pm	Debate 101 (continued)	Mary Winther	45 mins
1:35- 1:45 pm	Break		10 mins

1:45- 2:35 pm	Principles of Cross-Examination/ The Art of Flowing	Video Presentation	50 mins	
The following 2 short videos will explain the principles of cross-examination and the art of flowing arguments. The skills taught in these videos will help your debaters to be able to think quickly and to be better note takers.				
2:35- 2:45 pm	Break		10 mins	
2:45- 3:30 pm	Research/ Evidence Standards	Mary Winther	45 mins	
This session will explore the standards for quality research and evidence. It will look at what the requirements are for evidence to be admissible in the round and ways to teach your students to research better.				
3:30- 3:40 pm	Break		10 mins.	
3:40- 4:25 pm	Division of Labor	Mary Winther	45 mins	
In team policy, every speech is not the same-at least they are not supposed to be. In a well-ordered debate round, each debater has different and unique responsibilities. In this session, Mary will introduce the concept of "division of labor" and will explain the responsibilities of each speaker. Mary will also go over ways to prepare your negative teams.				
Wednesday 7/26/23				
10:00- 10:10 am	Opening Prayer/ Announcements	JP Hurlbert	10 mins.	
10:10- 11:10 am	Advanced Debate Theory	Mary Winther	60 mins.	
In this session we will talk about how to coach the "2nd year plus" level students. We will talk about how to introduce higher level debate theory while keeping students grounded in the foundations that keep "theory" in balance.				

11:10- 11:20 am Break				
The LFA launched its newly revised website in the fall of 2022. Since the time of the launch, several new features and resources have been added. We will explore all that the website has to offer. 11:50- 12:20 pm Lunch Break 30 mins. 12:20- 1:20 pm Advanced Case Structure Mary Winther 60 mins. We will cover alternative case structures for the 1AC. This will allow you and your students to develop a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break 15 mins. 1:35- 2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 15 mins.	11:10- 11:20 am	Break		10 mins.
The LFA launched its newly revised website in the fall of 2022. Since the time of the launch, several new features and resources have been added. We will explore all that the website has to offer. 11:50- 12:20 pm Lunch Break 30 mins. 12:20- 1:20 pm Advanced Case Structure Mary Winther 60 mins. We will cover alternative case structures for the 1AC. This will allow you and your students to develop a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break 15 mins. 1:35- 2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 15 mins.				
The LFA launched its newly revised website in the fall of 2022. Since the time of the launch, several new features and resources have been added. We will explore all that the website has to offer. 11:50- 12:20 pm Lunch Break 30 mins. 12:20- 1:20 pm Advanced Case Structure Mary Winther 60 mins. We will cover alternative case structures for the 1AC. This will allow you and your students to develop a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break 15 mins. 1:35- 2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 15 mins.				
new features and resources have been added. We will explore all that the website has to offer. 11:50-12:20 pm Lunch Break 30 mins. 12:20-1:20 pm Advanced Case Structure Mary Winther 60 mins. We will cover alternative case structures for the 1AC. This will allow you and your students to develop a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20-1:35 pm Break 15 mins. 1:35-2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35-2:50 pm Break 15 mins. 2:50-3:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Steven Vaughan 60 mins. Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the	11:20- 11:50 am	Navigating the New LFA Website	Steven Butner	30 mins.
new features and resources have been added. We will explore all that the website has to offer. 11:50-12:20 pm Lunch Break 30 mins. 12:20-1:20 pm Advanced Case Structure Mary Winther 60 mins. We will cover alternative case structures for the 1AC. This will allow you and your students to develop a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20-1:35 pm Break 15 mins. 1:35-2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35-2:50 pm Break 15 mins. 2:50-3:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Steven Vaughan 60 mins. Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the				
new features and resources have been added. We will explore all that the website has to offer. 11:50-12:20 pm Lunch Break 30 mins. 12:20-1:20 pm Advanced Case Structure Mary Winther 60 mins. We will cover alternative case structures for the 1AC. This will allow you and your students to develop a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20-1:35 pm Break 15 mins. 1:35-2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35-2:50 pm Break 15 mins. 2:50-3:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Steven Vaughan 60 mins. Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the				
11:50- 12:20 pm				
12:20- 1:20 pm	new features and resource	s have been added. We will explore all that th	ne website has to o	offer.
12:20- 1:20 pm				
We will cover alternative case structures for the 1AC. This will allow you and your students to develop a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break	11:50- 12:20 pm	Lunch Break		30 mins.
We will cover alternative case structures for the 1AC. This will allow you and your students to develop a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break				
We will cover alternative case structures for the 1AC. This will allow you and your students to develop a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break				
a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break 1:35- 2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 2:35- 2:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the	12:20- 1:20 pm	Advanced Case Structure	Mary Winther	60 mins.
a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break 1:35- 2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 2:35- 2:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the				
a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break 1:35- 2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 2:35- 2:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the				
a 1AC that best maximizes the affirmative topic area. 1:20- 1:35 pm Break 1:35- 2:35 pm Advanced Negative Strategy Mary Winther 60 mins. In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 2:35- 2:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the	We will cover alternative ca	ase structures for the 1AC. This will allow you	and your student	s to develop
1:35- 2:35 pm		•	•	·
1:35- 2:35 pm				
1:35- 2:35 pm	1:20- 1:35 pm	Break		15 mins.
In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break	·			
In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break				
In this session, we will go over strategies for both the 1N and the 2N that add new tools and techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break	1:35- 2:35 pm	Advanced Negative Strategy	Mary Winther	60 mins.
techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 2:50- 3:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the	, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,	,	,	
techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 2:50- 3:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the				
techniques when debating on the negative side. 2:35- 2:50 pm Break 15 mins. 2:50- 3:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the	In this session, we will go o	l over strategies for both the 1N and the 2N tha	l It add new tools a	l nd
2:50- 3:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Steven 60 mins. Interpretation Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the		_		
2:50- 3:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Steven 60 mins. Interpretation Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the				
2:50- 3:50 pm Intro. to the New Speech Event- Open Steven 60 mins. Interpretation Vaughan Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the	2:35- 2:50 nm	Break		15 mins
Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the	2.33 2.30 μπ	Dreak		15 1111113.
Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the				
Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the	2:E0 2:E0 nm	Intro to the New Speech Event Open	Stoven	60 mins
Ahh, the theater! In this lesson we will look at cutting, blocking, getting more dialogue from the	2.30- 3.30 μπ	,		00 1111115.
· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·		,		
· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	Abb the thester! In this is	essan wa will look at sutting blocking anting	more dialegue fra	m the

3:50- 4:00 pm	Break		10 mins.
4:00- 5:00 pm	SCORREing Your Speeches	Steven	60 mins.
		Vaughan	
On top of that 50% o		couple of sentence	es. This
10:00- 10:10 am	Opening Prayer/ Announcements	Diana Higginson	10 mins.
10:10- 11:10 am	Understanding the Resolution- US Environmental Policy (Part 1)	Gregory Rehmke	60 mins.
~	ver in detail what US Environmental Policy consis	st of and will provid	e resources
on cases that student	ver in detail what US Environmental Policy consis	st of and will provid	e resources
This session will go or on cases that student 11:10- 11:20 am 11:20- 12:05 pm	ver in detail what US Environmental Policy consists can explore.	st of and will provid	
on cases that student 11:10- 11:20 am 11:20- 12:05 pm So often upon startin we fail to take a step of debate if we don't evaluated by the queshould the government	ver in detail what US Environmental Policy consists can explore. Break Understanding the Constitution & the	Brian Eschen Ip in the details of reportion of the to an age where postul to zoom out and ent in the area of er	10 mins. 45 mins. esearch that eaching valuolicies are diask, " What nyironmental

12:35- 1:35 pm	Understanding the Resolution- US Environmental Policy (<u>Part 2)</u>	Gregory Rehmke	60 mins	
Understanding the Resolut	ion (Continued)			
1:35- 1:45 pm	Break		10 mins.	
1:45- 2:30 pm	Biblical Principles for Environmental Stewardship (Part 1)	Levi Minderhoud	45 mins.	
Theology meets ecology. Scripture abounds with principles that describe how human beings, as image bearers of God should engage with the rest of creation. It all starts with the commands in Genesis to have dominion over but also care for the created order				
2:30- 2:45 pm	Break		15 mins.	
2:45- 3:30 pm	Biblical Principles for Environmental Stewardship (Part 2)	Levi Minderhoud	45 mins.	
Biblical Principles of Environmental Stewardship (continued).				
3:30- 3:40 pm	Break		10 mins.	
3:40- 4:30 pm	Hosting a Tournament and the Importance of Judges	Diana Higginson	45 mins.	
This session will go over the logistics of hosting a tournament and the importance of getting judges. Hosting a tournament can be a wonderful experience with the right mindset.				

MEET THE SPEAKERS



GREGORY REHMKE

Gregory F. Rehmke is Program Director for Economic Thinking. He has directed educational programs for high school, homeschool, and college students, and published articles on international and technology related topics. Mr Rehmke has directed educational programs at the Center for the American Idea, The Reason Foundation, and the Foundation for Economic Education. Since the 1980s Mr. Rehmke has published annual study guides and held workshops on the economics of annual high school debate topics.

Gregory Rehmke has a degree in Economics from the University of Washington and has worked with the Reason Foundation, the Institute for Humane Studies, the Center for the American Idea, and the Foundation for Economic Education. In addition to directing programs for Economic Thinking, Mr. Rehmke is a speaker at student programs for the Independent Institute, the Mackinac Center, the Houston World Affairs Council, and the Institute for Economic Studies-Europe. He is a member of the Mackinac Center Board of Scholars and has written on environmental topics for PERC Reports, a newsletter of the Political Economy Research Center (renamed the Property and Environment Research Center) in Bozeman, Montana. He has written over one hundred articles on public policy topics as well as published resource books, study guides, and newsletters focused on the economic aspects of over twenty years of high school and homeschool debate topics.

Mr. Rehmke has published articles in The Freeman, Reason, DailySpeculations.com, the MasterResource blog, GlobalEnvision.org, and TechCentralStation.com. Mr. Rehmke is coauthor of the Complete Idiot's Guide to Global Economics.



LEVI MINDERHOUD

BC MANAGER

As ARPA's British Columbia Manager, Levi Minderhoud specializes in engaging with provincial political issues and educating, equipping, and encouraging Reformed Christians in British Columbia to political action. If you live in BC and you're looking to get more politically active, Levi is your go-to man!

Prior to joining the ARPA staff in June of 2019, Levi earned a bachelor's degree from Dordt University in political science, business, and economics and a Master of Public Policy degree from Simon Fraser University. He also spent stints interning for a Member of Parliament, working within the federal civil service, and leading a local ARPA chapter.

Levi, his wife Jillian, and his daughter Aria live in Mission, British Columbia. When off the clock, you'll find him dabbling in recreational hockey, tickling the ivory, and playing every board and card game imaginable.



MARY WINTHER

Mary Winther has degrees in political science and education. She has a rich background in the study of forensics. Mary was herself a speech & debate competitor in both high school and in college. She has coached high school debate for over 20 years. In addition to working directly with students, she has also been teaching debate coaches for the past two decades. Mary is also on the Stoa debate committee and on the IPS Board of Directors.



BRIAN ESCHEN

Brian was the interim Executive Director and current Board Member of the Institute for Principle Studies (IPS), which is the parent ministry of the LFA speech and debate league. His deep roots in and love for California gave him an instant connection with the message of liberty promoted by IPS. His love for Christian education motivates him to teach church members, Christian school students, and homeschool families.



DIANA HIGGINSON

Diana has a background in Marketing, Public Relations, and HR. She also has 14 years experience as a Bank Officer and over 24 years of service in the church. She taught Sunday school for over 15 years and worked with children of all ages in the AWANA program. She currently works with women's ministries. Diana joined IPS/LFA in June of 2019. She currently runs the LFA ministry and enjoys helping to incorporate Biblical Worldview into the live of the coaches and students she works with. Diana is currently enrolled with Colorado Christian University to finish her Bachelors of Science in Biblical Studies.



STEVEN BUTNER

Steven is part of the Marketing and Development team at the Institute for Principle Studies. He joined the IPS staff in May 2015 after graduating from California State University Stanislaus in December 2014 with a Bachelor of Science degree in Business Administration.



STEVEN VAUGHAN

Steven Vaughan has been involved with speech and debate for over a decade and is currently on the national debate committee for Stoa. After being a Community Judge for 2 years, Steven knew he wanted his kids involved in this activity. Finding no local clubs to join, he decided to start his own club in 2006. Beginning with only 6 students, he now averages over 40 students from around the Denver Metro area. His club, LOGOS, meets in Aurora, CO.



JP HURLBERT

After attending City College of San Francisco and San Jose State University, where he studied business administration and aviation, JP began his successful 20 + year career as an insurance agent and broker in the Central Valley. In addition, he has also served as a Marketing Coordinator for the Travel and Leisure Group and an Ambassador for Wyndam Destinations. JP joined the LFA in February of 2023. He currently serves as the LFA Marketing Coordinator in charge of school recruitment.